Otağtepe Fatih Korusu İstanbul‘un tabiat bakımından en hoş ilçelerinden biri olan Beykoz‘un Kavacık mahallesinde yer almaktadır. Avrupa yakasından gidiyorsanız Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nün (geçtikten sonra) derhal sağ tarafında bulunan bu park, Fatih Korusu şeklinde de bilinmektedir. Fatih Korusu İstanbul gibi metropol bir şehrin ortasında doğallığını koruyan seyrek yerlerden biridir.
İçindekiler
Otağtepe Fatih Korusu Tarihi
Hz. Osman döneminden Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar olan süreçte İstanbul‘un fethi için meydana getirilen savaşların neredeyse hepsi Otağtepe bölgesinde gerçekleşmiştir. Burası Sultan II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmet)’in İstanbul‘u fethetme hazırlıkları yapma amacıyla çadırını kurduğu ilk alandır. Fatih Sultan Mehmet’in Bizans İmparatorluğu’na Karadeniz’den yardım gelmesini önlemek için Rumeli Hisarı‘nın planlarını ve çalışmalarını da gene burada yapmış olduğu bilinmektedir. Neticede, 655 ve 1453 yılları aralığında çoğu mücadeleye ev sahipliği yapan Otağtepe, 1997 senesinde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi‘nin çalışmalarıyla bugünkü görünümüne kavuşmuş; 31 Mayıs 2010 tarihinde ise Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi adıyla İstanbul halkının ziyaretine açılmıştır.
Otağtepe Fatih Korusu
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nün derhal yanısıra bulunan Fatih Korusu, boğazın iki köprüsünü de kolaylıkla gözlemleyebileceğiniz konumu ve İstanbul manzarasıyla hafta sonu kafa dinlemek isteyen kişilerin ve bilhassa resim severlerin alaka odağı haline gelmiştir. İnternette arama sonuçlarında çıkan boğaz köprüleriyle alakalı fotoğrafların birçoğu genelde burada çekilmiştir. İstanbul manzarası seyretmek ve resim çekmek için bu görkemli koruyu İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler listenize eklemeyi sakın unutmayın!
Fatih Korusu içinde, çoğu sempatik kaplumbağaya ev sahipliği yapan suni bir göl de bulunmaktadır. Koru içinde gezinirken dinlenmek için oturabileceğiniz banklar mevcut ama günümüzde bankların o kadar da kafi bulunduğunu söyleyemeyiz. Çünkü havalar hoş olduğunda burası harbiden oldukça kalabalık oluyor ve banklar bu yoğunluktan dolayı kifayetsiz kalıyor. Koru çıkışında yiyecek yiyebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Fakat mekan seçiminde dikkatli olmanızı, gitmeden ilkin mekanı internetten araştırmanızı öneririz. Çünkü birtakım mekanlar, aldıkları ücretin karşılığını veremiyor maalesef.
Otağtepe Fatih Korusu‘na piknik yapmak için gitmek isteyenler için şunu da belirtelim: Burası piknik yapmaya, mangal yakmaya ya da semaver götürmeye pek makul bir yer değil. Ayrıca içeride yiyecek-içecek alabileceğiniz büfe seçimi bölgeler de yok. Bu gibi bölgeler koru çıkışında yer alıyor. Kısacası, Fatih Korusu‘na gelecekseniz, amacınız daha fazla İstanbul manzarasının tadını çıkarmak ve bu anları çoğu açıdan resim çekerek ölümsüzleştirmek olmalı. Zaten içeriye rastgele bir yiyecek-içecek soksanız bile yasak olduğundan emniyet tarafınca uyarılıyorsunuz.
Merak edenler için, Otağtepe Korusu‘na evcil hayvan ile girmek ve ustalaşmış resim çekimi yapmak da yasak.
Otağtepe Korusu‘na girişler akşam üstü erken saatlerde kapanıyor. Bunun sebebi, gece karanlığında köprüye lazer, fer vb. tutulması kararı kazaya niçin mahal verilmemesidir.
Otağtepe Fatih Korusu Nerede?
Otağtepe Fatih Korusu İstanbul‘un Anadolu yakasında yer almaktadır. Eğer Anadolu yakasındaysanız, Fatih Korusu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nden Avrupa yakasına geçmeden sol tarafınızda, şayet Avrupa yakasındaysanız köprüden Anadolu yakasına geçtikten sonrasında sağ tarafınızda kalacaktır. Aşağıdaki haritadan korunun konumuna daha net bir halde bakabilirsiniz.
Otağtepe Fatih Korusu Nasıl Gidilir?
Fatih Korusu İstanbul‘un Beykoz kazasının Kavacık mahallesi’nde yer almakta olup bunun yanı sıra Anadolu yakasındadır.
Buraya Kadıköy‘den gidecekler 14M, Üsküdar’dan gidecekler ise 15M numaralı İETT otobüs hattını kullanabilirler. Beykoz‘dan buraya ulaşmak için minibüsleri kullanabilirsiniz. Çoğu minibüs buraya gitmektedir. Ayrıca, şayet Avrupa yakasından gelecekseniz Cevizlibağ‘dan kalkan 500T numaralı otobüs hattını kullanarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nü geçtikten sonraki ilk durak olan Kavacık’ta inebilirsiniz.
Otağtepe Fatih Korusu‘na Avrupa yakasından hususi aracı ile gelmek isteyenler, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nü geçtikten sonrasında Kavacık çıkışından ilk sağa girerek tabelaları takip edebilirler.
Otağtepe Fatih Korusu Ücretli mi?
Otağtepe Fatih Korusu giriş ücreti istememektedir; ama hususi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız otopark tutarı vermeniz gerekebilir.