Isparta'da gezilecek yerler

Gül kokulu şehir: Isparta’da Gezilecek Yerler

Isparta mis kokulu gül bahçeleri, Göller bölgesinin merkezinde, Eğirdir gölü havzasına sahip ve tatil bölgelerine yakınlığıyla biliniyor İşte tüm ayrıntılarıyla Isparta'nın gezilecek yerleri...

service

Mis kokulu gülüyle meşhur Isparta’da gezilecek yerler, Isparta’nın tarihi, Isparta gülünü özel kılan nitelikleri, Isparta halısı, alışveriş yerleri ve Isparta gezi rehberi tavsiyelerini bu yazımızda bulacaksınız. İlk olarak gülün edebiyatımızda ki yerine bakarak başlayalım…

Divan edebiyatının ünlü şairi Nedim, Lale Devri bahçelerinin tüm şairleri gibi, başındaki beyaz sarığın kıvrımları arasına, bir gül goncası takarak dolaşır ve “Sen kim gelesin meclis, bir yer mi bulunmaz? Baş üzre yerin var. Gül goncasının Guşe-i Desta senindir. Gel ey Gül-i Rana.” dediği sevgilisini gül ile aynı kefeye koyarmış.

Isparta'da gezilecek yerler

Sevginin, masumiyetin kırılgan simgesi, cananın dudağı, bülbülün sevgilisi, mecazi aşkın sembolüdür gül. Peki ya, gül kenti Isparta’da nedir gülün anlamı?

ISPARTA GÜLÜ

Isparta gülleri hakkında teorik bilgilere başvursaydık eğer Andersen’in masalındaki çocuklar gibi şaşırmazdık. Mesela şunları bilseydik: Güllerin değişik renkleri olduğu gibi, beş binden fazla türü vardır. Ancak bunların çoğu, bizim bildiğimiz süs gülleridir.

Güller; süs gülleri, yağ gülleri ve yaban gülleri olarak üç grupta toplanır. Hint gülü, kayısı gülü, Noel gülü, okka gülü, piyon gülü, sarmaşık gülü, yaban gülü, yediveren gülü gibi Isparta gülü de yağ gülüdür.

Görünümü çalıya benzeyen, boyu 1.5-2 metreye ulaşan Şam gülü olarak da anılan gülün kuzey Afrika’dan geldiği sanılır. Ağır kokulu ve bol miktarda uçucu yağ içeren Isparta gül türü, çabuk büyüdüğü, bol çiçek verdiği ve çok güzel kokulu olduğu için diğerlerine oranla tercih edilir.

Isparta’da Gül Ürünleri nereden alınır?

Isparta’da Gül yağı, gül kolonyası, gül suyu, gül reçeli, gibi ürünleri, Gülbirlik mağazasından alabilirsiniz.

Gülbirlik

1954 yılında kurulan Gülbirlik, dünya parfüm ve kozmetik sanayinin önde gelen kuruluşlarının gül yağı ve gül konkreti ihtiyacını karşılıyor. Gülbirlik’in mağazasında tüm gül ürünlerini bulabilirsiniz.

GÜLDÜR KADINA YARAŞAN

Sultan hanımları merakı sonucu başlamış gül yağı üretimi. Sonra hep kadınlar uğraşmış durmuş. Fabrikada işlem görene kadar, kadınların elinden geçiyor, gül. Isparta’nın bahçelerinde gül toplamaktan tutun da fabrikalar için gül yaprağı ayıklamaya, reçel, lokum, gül suyu yapımına kadar her işte kadının parmağı var.

Isparta'da gezilecek yerler

ISPARTA’NIN TARİHİ

Her normal Türk vatandaşı Isparta’yı; yıllar yılı bu vatana “Her türlü emeği” geçmiş kendisi için hiçbir şey istememiş önce başbakan sonra cumhurbaşkanı olarak adını tarihe yazdırmış Süleyman Demirel’in memleketi olarak bilir. Oysa bir şehir devleti olarak 6. Yy’dan itibaren mevcut olduğu biliniyor.

Şimdiye dek yapılan kazı ve incelemelerde, her devre ait kültür izlerinin varlığı tespit edildiğinden, Anadolu’nun geçirdiği tüm tarihsel devrelerin Isparta’da da yaşandığı tahmin ediliyor.

Isparta'nın tarihi yerleri

ISPARTA GEZİ REHBERİ

Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alan Isparta, göller bölgesinin merkezi konumunda. Davraz dağı eteklerindeki kent, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, ormanları, gölleri, mağaraları ile turizm yönünden önemli bir değer taşıyor. “Gül cenneti” olarak bilinen kent, ürettiği halı, kilim ve çeşitli deri eşyalar ile de ilgi çekici bir alışveriş merkezi.

Isparta'da gezilecek yerler

Isparta’da Gezilecek Yerler

Isparta, kent merkezinden çok, il sınırları içerisindeki tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.

Isparta Müzesi

Arkeolojik ve etnografik eserlere ev sahipliği yapan müze, 17-20. yy’lara ait halı örneklerinin sergilendiği bir bölüm ile bir yörük salonuna sahip. Kısa bir kent turunda mutlaka görülmeli.

Aya Payana Kilisesi

Turan mahallesindeki kilisenin 1750’li yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Dikdörtgen planlı, üç nefli ve apsisli, çatısı ahşap ve çapraz tonozlu olan kilisenin, kuzeybatı ve doğuda birer giriş kapısı bulunuyor. Barok sitilindeki ilginç ahşap süslemelerin de bulunduğu kilise, turizm bakanlığınca restorasyon ve bazı onarım işleri yapılmış. Isparta’da gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Yalvaç

Isparta’ya 105 km uzaklıktaki Yalvaç, Helenistik devirde Pisi Dia’nın başkentiydi. Roma ve Bizans uygarlıklarına da ev sahipliği yapan Yalvaç, Anadolu’da kurulmuş ilk yedi kiliseden birine sahip olduğu için Hristiyanların Hac merkezlerinden kabul ediliyor.

Antik kent kalıntılarına gelince; Augustus Tapınağı, Roma Hamamı, Sütunlu cadde ve su kemerleri ayakta kalmayı başaran bazı yapılar. Prehistorik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait buluntuların sergilendiği arkeolojik müzesi ile bölgenin etnografyasını yansıtan Yalvaç evi görülmeye değer.

Isparta'da gezilecek yerler

Men Kutsal Alanı

Yalvaç’a 5 km uzaklıktaki Gemen korusunda, Ay tanrısı Mene adanmış Helenistik dönemden kalma bir tapınağa ait kalıntılar bulunuyor. Limenia Adası Yalvaç’a 24 km uzaklıktaki Hoyran Gölü içerisinde, etrafı sularla çevrili bir ada olan Limenia’da, tanrıça Artemis adına inşa edilmiş bir tapınak ve tapınağa bağlı kalıntılar bulunuyor.

Adada Antik Kenti

Isparta’ya 89 km uzaklıkta, Pisidia bölgesinin güneydoğusundaki kent, Helenistik dönemin en parlak yıllarını yaşamış. Kent alanının geometrik ekseninde yer alan ilk çağ ana caddesi, küçük tapınak kalıntıları, agora ve onu çevreleyen yapılar kompleksi, kent yöneticilerinin toplanma yeri, ev görünüşünde anıt mezar ayakta kalan yapılar olarak görülebilir.

Zindan Mağarası

Aksu ilçesine 1 km uzaklıkta ve 752 metre uzunluğundaki mağara, yatay ve yarı aktif oluşuyla mağaracılık sporu ile ilgilenenler için cazip.

Isparta'da gezilecek yerler

Pınargözü Mağarası

Yenişarbademli ilçesinin 11 km batısındaki Pınargözü, 12 bin metre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun mağarası.

Eğirdir Gölü

Isparta’ya 36 km uzaklıkta, içinde küçük adalar bulunan gölün kıyılarında, bölgenin en leziz tatlı su levreği ve sazan balığı ile istakozlarını bulabileceğiniz restoranlarda var.

Isparta'da gezilecek yerler

Kovada Gölü ve Milli Parkı

Eğirdir ilçesinin 30 km güneyinde karstik çöküntülerden oluşmuş, 9 kilometrekare genişliğindeki göl, denizden 909 metre yükseklikte bulunuyor. Ortalama 6 metre derinliğe sahip, oldukça sığ bir teknotik göl olan Kovada Gölü de tatlı su balıkları açısından zengin.

Lavanta Vadisi

Gülüyle meşhur Isparta’da bir diğer gezilecek yer ise Lavanta vadileri. Mor bir görsel şölen sunan bu bahçelerde yürüyüş yapabilir, salıncaklarda sallanabilir, fotoğraf öz çekimi yapabilirsiniz. Lavanta vadilerinin en güzel manzaraları bulabileceğiniz dönem hasatlar yapılmadan hemen önce ki ay olan Temmuz ayı.

Isparta gezi rehberi

ISPARTA’DA ALIŞVERİŞ

Isparta’da halı nereden alınır? Diye merak edenler için önerimiz Isparta Halı Sarayı’na uğramaları. Türkiye’deki tek halı borsası, Isparta’daki halı pazarında çarşamba günleri kuruluyor. Sadece Isparta’dan değil yurdun her tarafından gelen halı satıcılarıyla alıcılarının buluştuğu pazarda, birçok halı ve kilim mağazası da var.

ISPARTA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Konum: Akdeniz bölgesinin batı ve iç kesiminde yer alır. Göller merkezinin merkezi konumundadır. Yüzölçümü: 8 bin 933 kilometrekare Nüfus: 461 bin 571 Geçim Kaynakları: Gülcülük,halıcılık, dericilik, tarım ve meyvecilik. Tarih: Isparta’nın tarih öncesi dönemlere kadar ulaştığı 5-6 bin yıla tarihlendiği tahmin ediliyor. Yerleşim, Paleolitik dönemle başlıyor.

ISPARTA GÜL MEVSİMİ NE ZAMAN?

Daha önceki yıllarda Mayıs ayında başlayan gül hasadı, hava sıcaklıklarının değişmesi nedeniyle Mayıs sonunda başlayıp Haziran ayı boyunca devam ediyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!