Bolu'da ne yenir

Bolu’da ne yenir? Bolu’nun meşhur yemekleri

Birbirinden leziz yemeklerin dünyaya tanıtılmasını sağlayan Bolu mutfağı, Türk mutfağında özel bir yeri vardır. İşte yalnız Bolu’da yiyebileceğiniz meşhur yemekler...

service

Bolu’da ne yenir ve Bolu mutfağı, Mengen aşçıları meşhur yemekleri gibi bilgilerini bulabileceğiniz Bolu lezzet rehberine başlamadan önce bir bilgi verelim:

Adını dünyaya duyuran Bolu aşçıları, Mengen‘de yetişiyor. Bu aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dillere destan bir şehir olan Bolu yöresel yemeklerinin zenginliğiyle de ön plana çıkmaktadır.

Bolu’da ne yenir?

Bolu ve çevresi, iki tür iklimden etkilendiği için mutfak kültürü de ikiye ayrılmış. Bolu’nun kuzeybatısında Doğu Karadeniz bölgesi beslenme biçimleri egemen. Bu nedenle yemeklerde yoğun olarak kullanılan madde, mısır unu. Doğu ve güney kesimlerinde ise mısırın yerini buğday alıyor.

Her iki bölgede de hayvancılık yapıldığından etli yemekler, mutfağın baş tacı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray aşçılarının yetiştiği, hâlâ bile ülkemizin en mahir aşçılarının çıktığı Mengen’in de, Bolu sınırları içinde olduğunu göz önünde bulundurursak, buraya sağlam bir ziyafet çekmeye gidebiliriz rahatlıkla! İşte Bolu’nun meşhur yemekleri…

Bolu'da ne yenir

Bolu mutfağının en sevilen yemekleri

    • Yayla Çorbası
    • Ovmaç Çorbası
    • Tarhana Çorbası
    • Yoğurtlu Bakla Çorbası
    • Mantı
    • Kedi Batmaz
    • Orman Kebabı
  • Abant Kebabı
  • Mengen Pilavı
  • Kabaklı Gözleme
  • Kaldirik Dolması
  • Cevizli Keşli Erişte
  • Bolu Çikolatası
  • Saray Helvası

Koru kebabı

Bolu'da ne yenir

Bolu ve civarındaki restoranlarda, ömrünüz boyunca sizi doyuracak kadar et çeşidi bulabilirsiniz. Ama koru kebabının yeri ayrı.

Bıldırcın ızgara

Bolu meşhur yemekleri

Garnitür olarak biber, domates ve bıldırcın yumurtası ile sunulan bıldırcın ızgaranın, kömür ateşinde iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Bolu’da sıkça tüketilen bıldırcın eti ve yumurtasını, Koru Hotel’in restoranında yemenizi tavsiye ederiz. Koru’nun marketinde ise dağ çileği, böğürtlen, kuşburnu reçelleri, çam balı, tarhana çorbası ve kesme ev eriştesi bulabilirsiniz.

Cevizli Mengen kebabı

Et yemeklerinin, saray mutfağını aratmayacak denli ağırlıkta olduğu Bolu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan cevizli mengen kebabı, pek çok et türünü bir araya getiren, oldukça lezzetli ama ağır bir yemek. İçine bonfile dilimleri, piliç göğsü, köfte, süzme yoğurt, pide, domates sosu, sivri biber, bıldırcın yumurtası, ceviz içi, ayçiçek yağı ve tereyağı konulan kebabın hazırlanışı da bir hayli zahmetli.

Bolu Mengen kebabı hazırlanışı

Pideyi ince ince doğrayın ve ayçiçek yağında sote edin. Domates ve et suyu ilave ederek tabaklara koyup üzerine sarmısaklı yoğurt dökün. Fileto şeklinde kesilmiş bonfile, piliç ve parmak şeklindeki köfteyi ızgara yapıp sırayla yoğurdun üzerine dizin. Kıyılmış iç cevizi ve tereyağını da ekledikten sonra pişmiş bıldırcın yumurtalarını ilave ederek servis yapın. Kesilmiş pide üzerine kızgın sacda pişmiş kuşbaşı kuzu etinin, domates sos ve rende kaşarın serpiştirilmesiyle hazırlanan yemek, fırında üzeri kızardıktan sonra servis ediliyor.

Bolu Lezzet Rehberi

Abant Gölü’ne giden yol üzerindeki alabalık tesisleri, çin horozları ve kazların gezindiği yemyeşil bahçesi kadar tereyağda kızarmış lezzetli alabalıkları ile de hoş bir öğle yemeği alternatifi. Göl kıyısındaki Abant Köşkü’nün iskelesinde hatta sonları barbekü keyfi yaşanıyor.

Abant kebabı

Bolu'da ne yenir

Adını Abant Gölü’nden alan ve krep içinde sunulduğu için Avrupai bir görünüm taşıyan kebap şöyle hazırlanıyor: Eritilen margarin; kuşbaşı kuzu eti, soğan ve sarımsak ile kavrulup salça ve su eklenerek pişiriliyor. Bir başka tavada süt, yumurta ve undan, kalınca krepler yapılıyor. Bu şekilde dört krep pişirildikten sonra yuvarlak kâselerin içine, kaselerin şeklini alacak şekilde döşenip içlerine et parçaları dolduruluyor. Tepsiye dizilip üzerine sos dökülerek pilavla birlikte servis ediliyor.

Bolu Abant’ın yöresel tatları

Çevresi çam, köknar ve kayın ormanlarıyla çevrili küçük bir göl olan Abant, genellikle hafta sonları bir ya da iki günlüğüne, yürüyüş ve piknik amaçlı ziyaret edildiği için, Bolu Dağı yolu boyunca, pek çok et ve balık ızgara ile “kendin pişir kendin ye” restoranları bulunuyor.  Yine aynı yolda sağlı sollu dizilmiş küçük tezgâhlardan bal, reçel, peynir, kaymak, alıç, köy ekmeği sebze ve meyve alabilirsiniz.

Bolu meşhur yemekleri

Eğer vaktiniz olmadı da yolda duramadıysanız Milli Park Alanı içindeki marketten de ev yapımı reçel, hamur işleri, kesme makarna, kestane, kuruyemiş, bal ve peynir bulmanız mümkün. İçine, incecik patates dilimleri atılarak pişirilen, hafif nemli, doygun ve tazeliğini birkaç gün koruyan köy ekmeğinden mutlaka alın.

Kır gazinosunda şifalı alabalık

Bolu'da ne yenir

Göl çevresindeki Abant Palace ve Büyük Abant Oteli‘nin restoranları, uluslararası mutfak ve Türk mutfağının sevilen yemeklerini sunuyor. Göl kıyısında iki tane de kır gazinosu var ki, bu mekânlar, çeşitli meze ve zeytinyağlıların yanı sıra Abant’ın şifalı alabalığını ve ünlü kebabını yiyebileceğiniz nadir mekânlardan.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!