Buenos Aires gezi turu
  1. Gezilecek Yerler
  2. Dünya
  3. Arjantin’in Başkenti ‘Buenos Aires’i tanıyalım

Arjantin’in Başkenti ‘Buenos Aires’i tanıyalım

Arjantin nüfusunun yüzde kırkına ev sahipliği yapan bir başkent. Halk kahramanı Evita, futbol efsanesi Maradona ve edebiyat ekolü Borges’i aynı ruhta birleştiren bir “Latin Avrupalı”.

service

Arjantin’in başkenti Buenos Aires, mimari yapısıyla Fransa’yı, yerli halkın kullandığı tuhaf aksanla İtalya’yı, futbol düşkünlüğüyle Türkiye’yi ve enfes mutfağıyla cenneti çağrıştırıyor. Latin Amerika ve Avrupa havasını tek bir solukta içinize çekebileceğiniz büyülü bir yer.

Buenos Aires nasıl bir yer

Arjantin’in başkenti Buenos Aires nasıl bir yer diye merak ediyorsunuz. Hemen anlatmaya başlayalım… Güney Amerika’nın en “Avrupalı” başkenti olan Buenos Aires’in fiziksel yapısı da en az kültürel yapısı kadar farklı bir mozaiğe sahip. 67 metre uzunluğundaki beyaz Obeslisco anıtı kentin başlıca sembolü sayılsa da aslında Buenos Aires’in tümüne hakim olan tek bir anıt ya da doğal bir yapı yok. Bunun yerine ayrı bir form ve karaktere sahip küçük küçük semtler, ince ayrıntılar ve birbirine bir zincirin halkaları gibi bağlı olan olaylar bütünüyle karşılaşıyorsunuz.

Baştan aşağı camlara bürünmüş gökdelenlerin ince uzun gölgeleri, 19. Yüzyıl İngiliz mimarisinin hakim olduğu tarihi binaların üzerine düşüyor. Sigara dumanının mayhoş kokular saçarak, bir sis bulutu gibi çöktüğü tango barları, geçmişin tozlu hatıralarıyla kaplı antika dükkanlarıyla karşı karşıya duruyor. Şehrin semtleriyse, her biri kendine ait renk ve dokusuyla, aynı ailenin farklı karakterlerdeki çocukları gibi. San Telmo semtinde ilk fark edeceğiniz şey, bölgeyi kuşatan binalardaki kozmopolit yapı olacak; İspanyol kolonisine ait tasarım, İtalyan mimarisinin ayrıntıları ve klasik Fransız zarafeti. Buenos Aires’in çok uluslu yapısı, San Telmo’nun mimarisine de yansımış. Şehrin San Telmo haricinde daha onlarca semti var. Bunlardan biri de “renklerin ülkesi” La Boca. Bu semtte sadece farklı bir karakter değil, farklı bir dünyayı da bulacaksınız: gök kuşağının tüm renkleriyle süslenen teneke evler ve duvar ressamları tarafından rengarenk bulvarlara dönüştürülen caddeler.

Buenos Aires gezi rehberi

Tüm bu kozmopolit yapıya rağmen, Arjantin’in eşine az rastlanır ruhu Buenos Aires’in her yerinde hissediliyor. Herhalde bu ruhun en iyi ifadesi de bütünleşmenin ve ritmi dansı tango.

Ortak bir geçmişin sırlarını paylaşan çok uluslu Buenos Aires halkı, incelikli ve zengin bir kültürel kimliğe sahip. Eğer onlardan birine kulak verirseniz, memnuniyetle Buenos Aires’in gizlerini sizinle paylaşacaktır. Tabii, karşılığında kendi hikayenizi anlatmanız şartıyla…

Kasım sıcağında Buenos Aires

Arjantin’de yaz mevsiminin başlangıcını müjdeleyen kasım ayında, şehrin sokaklarındayız. Neredeyse akşam oluyor. Başkentin bütün ağaçları çiçeklere bürünmüş. Yeşil yapraklar arasında usulca gezinen menekşe renkli bir çiçek bulutu, Plaza San Martin’e (San Martin Meydanı) kadar uzanıyor.

Buenos Aires nasıl bir yer

Zengin kesimin yaşadığı Recoleta bölgesinde yer alan bu yapı, klasik mimarisinin aksine, içinde oldukça modern bir alışveriş kompleksi barındırıyor. Lük mağazalar, barlar, kafeler, eğlence merkezleri ve bir de Hard Rock Cafe’nin bulunduğu kompleksin hemen yanında kültür merkezi, biraz ilerisinde de Evita’nın yattığı Recoletta Mezarlığı yer alıyor.

Buenos Aires’te Alışveriş

San Martin Meydanı’nın bir blok ilerisinde bizi bambaşka bir dünya bekliyor. Florida Caddesi’yle Cordoba Bulvarı’nın kesiştiği yerde, şehrin ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Galerias Pacifico’nun alışveriş meraklılarına özel dünyasına dalabiliriz. Son yıllarda, şehirdeki modern alışveriş merkezlerinin sayısı bir hayli artmış. Galerias Pacifico’nun dışında, Libertador Bulvarı’ndaki Patio Bullrich ve Corrientes Bulvarı’ndaki Abasto de Buenos Aires de geçmişi eskiye dayanan alışveriş merkezleri arasında.

Buenos Aires'te Alışveriş

Hemen söyleyelim, Buenos Aires cebinizi acımadan yakacak kadar pahalı bir şehir. Ama ürünlerinin kalitesi ve çeşitliliğiyle yakmaya da hakkı var. Bu kadar seçenek arasında paranızı son damlasına kadar tüketmeden durabilir misiniz bilmiyoruz, ama en azından bir süreliğine Cafe de la Ciudat’ta soluklanmaya ne dersiniz?

Buenos Aires’te Cafe

Şehirde bulunan kafe ve restoranlardaki servis kalitesi takdire şayan; kahve bile tören havasında sunuluyor. Ciudat’ta “cortado” (az sütlü orta sertlikte bir kahve) siparişi verip olanları izleyin. Kafenşn garsonu, oturduğunuz masanın siyah mermer kaplı yüzeyine önce gümüş bir peçetelik, ardından bir bardak soda, minik metal bir tabakta üç acıbadem kurabiyesi, küçük bir bardakta kahve en sonunda da gümüş bir sütlük koyuyor. Duvarda 30’lu yılların tango efsanesi Carlos Gardel’in posteri, arka planda derinden bir müzik, barın üzerinde üst üste sıralanmış ayçörekleri, cortado’nuz ve siz. Caddedeki trafik tam bir keşme keşe dönüşmüş, ama kimin umrunda?

Buenos Aires’te Restoranlar

Buenos Aires’teki restoranların sayısı oldukça fazla. Ama ortada bir problem var: sunulan yemek ve hizmetin fiyatla ya da restoranın sınıfıyla doğrudan bir alakası yok. Aradığınız ilgi ve lezzeti her zaman birinci sınıf restoranlarda bulacaksınız diye bir kural da yok. Dünyaca ünlü Arjantin sığır etinin tadını bakmak istediğinizde, sunulan etin gerçekten “dünyaca ünlü” olup olmadığı konusunda şüpheye kapılabilirsiniz. Özellikle de ödediğiniz bedel yüksekse.

İşte bu noktada sıradan lokantalar insanı şaşırtabiliyor. Örneğin, Los Immortales ve La Estencia gibi ucuz lokantalar, samimi ortamları ve lezzetli et yemekleriyle çoğu birinci sınıf restorana fark atıyor. Yüzlerce masadan yükselen neşeli bir uğultunun ortasında, “parrilla”dan (barbekü) yayılan iştah kabartıcı kokuyu ciğerlerinize çekebilir ve ne olduğunu bile anlamadan, kendinizi diğar masalardaki insanlarla sohbete dalmış halde görebilirsiniz.

Buenos Aires restoranlar

Buenos Aires’in Semtleri: Barrios

Pek çok turistin Buenos Aires’in cazibesine kapılmasının asıl nedeni, “barrios” olarak adlandırılan semtleri. Yirmiden fazla semt arasında en ünlüleri, şehir merkezini çevreleyen alana yayılmış olanlar.

La Boca

İşçi sınıfını barındıran La Boca, binbir türlü renge bürünmüş bir tabloyu çağrıştırıyor. Renklerin kaynağı, “Caminito” yolu üzerinde bir tuval edasıyla duran evler.

Caminito Caddesi’nde, çeşitli renk ve dokudaki malzemelerin kullanımıyla yapılmış evleri görmek mümkün. La Boca’nın ilk konukları İtalyan kökenli liman çalışanları olmuş. Bölgeye yerleşmeye başlayan İtalyan göçmenler, evlerini yapmak için yolculuk ettikleri gemilerde buldukları materyalleri kullanmışlar.

Bölgede her gün saat 10:00-18:00 arasında, günlük sanat sergileri düzenleniyor. Ayrıca, La Boca aşığı ressam Benito Quinquela Martin’in evinde, yani şu an ki La Boca Güzel Sanatalr Müzesi’nde, ressamın liman çalışanlarını resmettiği tabloları sergileniyor.

San Telmo

Şehir tarihinde önemli bir yere sahip olan semt, geçmişte yaşadığı acıların izini hala taşıyor. Yıllar boyunca gözde bir bölge olan San Telmo’da baş gösteren sarı humma salgını, semt sakinlerini şu an ki Recoleta’ya göç etmeye zorlamış. Gidenlerin yerini ise alt sınıf ve göçmenler almış. Antika dükkanları, kaldırım taşlarıyla kaplı caddeleri, alçak binaları ve Pazar günleri meydana kurulan bitpazarıyla hala çekici bir semt olan San Telmo’nun barları, tango dansını öğrenmek için seçilebilecek en iyi mekanlar.

Recoleta

La Boca’nın tersine, şehrin en pahalı semti olan Recoleta’da zengin kesim yaşıyor. Eva Peron’un gömülü olduğu Recoleta Mezarlığı çevresine kurulan semt, nesillerdir Arjantin zenginlerini ağırlayan tarihi mezarlığıyla anılıyor. Kendilerine özgü mimari stilleriyle daha ilk bakışta fark edilen evlerin, odalarını saat başı ücretle kiralayan “telos” adındaki otellerin, sayısız bar, kafe, restoran, mağaza ve sinema salonunun bulunduğu bölgede, her haftasonu çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği bir sanat fuarı düzenleniyor. Merkezle Palermo arasına kurulmuş olan semt, şehir merkezine on dakika uzaklıkta.

Palermo

Birbirinden güzel park ve bahçelerle kaplı bölge, çok sayıda var ve restoranın yanı sıra, çeşitli kültürel aktivitelere ve hareketli bir gece hayatına da ev sahipliği yapıyor.

Botanik Bahçesi, golf alanları, hipodrom, Hayvanat Bahçesi ve Palorme Korusu’nun da dahil olduğu geniş bir alana yayılan Palermo, Buenos Aires’in en büyük semti.

Heykeller ve çeşit çeşit güllerle kaplı “Resodal” (Gül Bahçesi) da bu bölgede yer alıyor.

Buenos Aires turu

Dans eden Şehir: Buenos Aires

Tango, Buenos Aires’in içine işlemiş; 24 saat yayın yapan Tango Tv kanalı, sokaklarda tango dansçılar sıra sıra tango kulüpleri ve tangoyla ilgili daha ne ararsanız bu şehirde var. Öyle ki, şehrin adı kolaylıkla “Tango Aires” olarak değiştirilebilir.

Buenos Aires gezi rehberi

Buenos Aires’e ulaşım

Arjantin’e yapılan tüm uçuşlarda, şehir merkezine 35 km uzaklıkta Ministro Pistarini (Ezeiza) Uluslararası Havaalanı kullanılıyor. Taşımacılık şirketlerinin, yarım saat bir havaalanından Buenos Aires’e otobüs seferleri mevcut.

Buenos Aires’de şehir içi ulaşım

Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olduğunu düşünürseniz, Buenos Aires’in trafik sorununun ne boyutta olduğunu da tahmin edersiniz. Özellikle öğleden sonraları, trafik içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Ama metro başta olmak üzere, diğer ulaşım seçenekleriyle sorun kısmen de olsa çözülmüş.

Buenos Aires şehir içi ulaşımda metro (subte), en cazip ulaşım aracı. Trafiğin yoğun olmadığı zamanlarda, otobüsle seyahaet de oldukça hızlı ve rahat. Şehir otobüslerinin çoğu, gece geç saatlere kadar çalışıyor. Taksiler, havaalanından binmediğiniz sürece ucuz. Remise adı verilen özel şoförlü limuzin, otomobil veya bisiklet kiralamak da mümkün. Düzenli bir yerleşime sahip olan şehir merkezini, yürüyerek de keşfedebilirsiniz.

Buenos Aires şehir turuArjantinliler arasında en sık rastlanan selamlaşma şekli, yanak yanağa öpüşmek. Birinin evine davet edildiğinizde, mutlaka ev yapımı yemek ya da tatlıyla ağırlanıyorsunuz. Nasıl, tanıdık geldi mi?

YOLCULUĞU PLANLARKEN

Buenos Aires gezi rehberi

Buenos Aires’e ne zaman gidilir?

Buenos Aires’e En iyi gidilecek zaman; Güney Yarımküre ’de, mevsimlerin Kuzey Yarımküre ’dekinin tam tersi olduğunu unutmayın. Buenos Aires’in ziyaret için, yaz ayları en uygun zaman. Gündüz sıcaklıkları, kış aylarında (haziran – eylül) 10 – 18 derece, yaz aylarında ise (aralık – mart) 24 – 35 derece arasında.

Buenos Aires vize istiyor mu?

Arjantin, T.C vatandaşlarına vize uygulamıyor.

Buenos Aires Para Birimi

Resmi para birimi Arjantin pezosu (ARS). 1 ABD doları yaklaşık 1 Arjantin pezosuna eşit.

Buenos Aires’e giderken kıyafet seçimi

Kuzey bölgelerde pamuklu ve keten giysileri tercih edebilirsiniz, ama güneyde sizi sıcak tutacak kıyafetlere ihtiyacınız olacak.

Buenos Aires gezilecek yerler için tıklayın.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!