Türkiye’nin en verimli tarım alanlarından Çukurova’nın ortasında, bereketli Seyhan Nehri’nin can kattığı Adana’da ne yenir; Adana, en çok kebaplarıyla tanınsa da çok daha zengin bir yöresel mutfağa sahip. Hamur işleri ve et yemeklerinin hakim olduğu, bulgur, un ve salça çoklukla kullanıldığı bu mutfakta maydanoz, nane, pul biber, sumak, karabiber, süs biberi, kekik, susam, tahin, nar ekşisi gibi tat vericilerin de apayrı bir yeri var.
Adana’da ne yenir?
Adana’nin en eğlenceli, hareketli restoranlarının bulunduğu ve geç saatlere kadar çalgıcıların dolandığı Kazancılar Çarşısı, Beyoğlu Nevizade Sokak’ın küçük bir prototipi. Sabahtan akşama dek hizmet sunan ancak geceleri, roman çalgıcıların müzikleri ile bir alem olan Tarihi İstanbul Aile Salonu ile Eski Onbaşlar Ocakbaşı, kazancı dükkanları arasında birkaç katlı restoranları ile hizmet sunuyor.
Ilık havalarda dışarıya da masaların atılmasıyla sokak boydan boya renkleniyor. Oturur oturmaz daha siparişinizi vermeden yeşillikler, acılı ezme, süs biberi turşusu, pide ve sumak soğan tabaklan ile süslenen masanın görünce iştahınız kabaracak. Adana’ya özgü her tür kebabı, ızgara ve mezeyi bu restoranlarda bulabilirsiniz.
Arap mutfağından yansıyan izler
Arap mutfağının da etkisini gösterdiği Adana’da, şeyh-el mahşı (dolmaların şahı), tebbüle, fettüş, tisiye, mettüş, meylübe, şakriye de özel günlerde yapılan yemekler arasında. Sokak yemekleri açısından da renklilik gösteren Adana’da, adım başı “nöbetçi” işkembe salonları var. İşte birbirinden güzel Adana lezzet rehberi…
Kahvaltı niyetine cartlak kebabı

Cartlak kebabı: Kimi yerlerde ğırtlak adıyla da anılan kebap, kuzu ciğeri, böbreği, dalağı ve gömlek yağının, şişlere yan yana dizilmesiyle hazırlanıp kömür ateşinde ızgara ediyor Gece yarılarına dek sokak tezgahlarında bulabileceğiniz cartlak kebabının yöredeki önemli özelliği “seçkin” bir kahvaltılık olarak görülmesi.
Bulgurlu çorba
Tarihi eski Türk boylarına dayanan, günümüzde de gelenekselliğini sürdüren yemeklerin başında gelen bulgurlu- sütlü çorba, taze sağılmış sütün bulgula kaynatılması ve üzerine naneli tereyağı gezdirilmesiyle yapılıyor.
Adana kebabı
Oldu bitti Urfa kebabı ile rekabet halinde olan ve “kıyma” adıyla anılan Adana kebabı, makineden çekilmiş kıymadan değil, pala benzeri bir araç olan zırhla doğranmış etten hazırlanıyor. Kuyruk yağı, tuz ve pul biber (Adana kebabına soğan katılmıyor) ile yoğrulan et şişe dizilerek kömür ateşinde pişiriliyor ve sürekli çevrilerek yağı lavaş ekmeklere akıtılıyor.
Kebabın yanında ise lavaş, maydanoz, limon, közde pişmiş yeşil biber ve domates de sumakla soğan salatası sunmak, ritüel haline gelmiş alışkanlıklardan olduğu için bunlardan ayrıca para talep edilmiyor.
Şırdan (işkembe dolması)
Kuzu bağırsağının pirinç, kıyma, biber salçayla doldurulması ile pişiriliyor. Restoranların yanı sıra sokaklarda, tencere içinde satılan şırdan, işkembe çorbası vazifesi görüyor!
Analı kızlı
Sinirsiz etin, zırhla ufak parçalara ayrılmasıyla elde edilen kıymadan yapılan bir tür bulgurlu köfte. Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulan etli ince bulgur, küçük toplar haline getirilir. Toplanın içine yine kıymadan yapılmış baharatlı ve salçalı iç konularak kapatılır ve köfte şekli verilir. Köfte-et suyu, biber salçası, nane, limon suyu, tereyağı, rendelenmiş domates ve bir miktar nohut konularak kaynatılır.
Biberli ekmek
Adana’daki çok sayda fırın, pastane ya da simit tezgahlarında bulacağınız üzeri domates, pul biber ve kıyılmış soğan ile bezeli olan ve mayalı hamur ile pişirilen bu poğaçadan, sıcakken üç dört tane yiyebilirsiniz. Bizden duymuş olmayın ama biraz bayatlayınca çok daha lezzetli oluyor.
Bici bici
Bir tür muhallebi olan bici bicinin en önemli özelliği, üzerine pudra şekeri, gülsuyu ve buz rendesi dökülerek yenilmesi…
Şalgam suyu
Turpgiller familyasından yumrusu ve tohumlan için yetiştirilen bir serin iklim sebzesi olan şalgamın çorbası ve dolması yapılsa da en çok turşusu ve litrelik şişelerde satılan suyu tüketiliyor. Demir, fosfor, sodyum mineralleri ve A vitamini açısından zengin bir sebze olan şalgamın, suyunun hazırlanışı ise şöyle: Bir torbanın içine bayat bir ekmek konulur, plastik bir bidonun içine yerleştirilerek üzerine bir tencere sıcak su dökülür. Su soğuyunca siyah havuç ve şalgam turbu kare kare doğranır, biraz tuz, çok az da limon tuzu katılır ve ağzı iyice kapatılır. 10 gün serin bir yerde bekletildikten sonra içilecek kıvama gelir.
Yüksük çorbası
İçinde ham parçaları, dövülmüş kuzu eti bulunan yüksük çorbası Adana mutfağının sevilen yemeklerinden biri.
*Yazımızda bulamadığınız, Adana yöresel yemekleri olduğunu düşünüyorsanız bunları bize yorum kısmından yazarak listemizin genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz. :)
