Ankara kaplıcaları, termal kaplıcalar açısından geçmişten bugüne oldukça popüler olan bir yerdir. Günümüzde Ankara kaplıca turizmi, her ne kadar ön plana çıkmasa da Ankara’da güncel olarak birçok jeotermal kaplıca bulunmaktadır.
Ankara Kaplıca Tarihi
Ankara’daki kaplıcaların tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Tarihte Anadolu ve dünyaya hükmeden Roma imparatorluğu döneminde, Avrupa’dan hac ibadeti için Kudüs’e kervanlarla giden Hristiyanlar, Ankara’da şifalı termal kaplıcalar için mola vermekteydi. Burada termal sularla kirlerinden arınıp, termal suyun dinlendirici özelliğiyle de kendilerine gelirlerdi.
İlk olarak, Roma döneminde hem temizlenmek hem de boş vakitlerinde eğlenmek amacıyla kullanılan hamamlar, Tahminen MÖ 20 yılında işletilmeye başlanmıştı. Anadolu bölgesinde ki çoğu hamamların keşfi Roma dönemine dayanmaktadır. Şimdi gelelim Ankara’da ki güncel işletilen termal hamamların bulunduğu listeye ve bu şifalı hamamların özeliklerine…
Ankara’daki Termal Kaplıcalar
Ankara Kaplıcaları; Kızılcahamam, Beypazarı, Ayaş, Çubuk ve Haymana ilçelerinde bulunmaktadır. Bu kaplıcaların güncel durumunu ve nasıl gidilir sorusunun cevabını sizlere aktaracağız. İşte Ankara termal kaplıca tavsiyelerimiz;
1- Ankara Beypazarı Kaplıcaları
Beypazarı, Beyter termal içmeceleri, Ayaş-Beypazarı arası konumda bulunmaktadır. Ankara il merkezine yaklaşık 80 km mesafede olan Beypazarı termal tesisleri, Beypazarı merkezine de 20 km mesafededir.
Dere yatağına kurulmuş tesisin çevresi, ağaçlarla kaplı doğanın yemyeşil bitki örtüsüyle çevrilidir. Doğal şifa kaynağı olan Beypazarı Termal, huzur veren kuş sesleri ve temiz havasıyla tam bir şifa bölgesidir.
Maden suyuyla tüm ülkeye adından bahsettiren Beypazarı, termal suyunun da birçok faydası bulunmaktadır.
Buradaki kaplıca suyu birçok bileşimi bir arada bulundururken su sıcaklığı 52°C ‘ye kadar ulaşmaktadır. Termal tesisin, kadın hastalıkları, deri hastalıkları, romatizma, sindirim sistemi ve idrar yolları gibi birçok olumlu tedavi etkisi bulunduğu bilinmektedir.
Tüm bunlara ek olarak, içme olarak kaplıca suyunun safra kesesi üzerinde de etkisi bulunmaktadır.
2- Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları
Ankara’da bir diğer meşhur kaplıca Kızılcahamam kaplıcaları, Kızılcahamam merkezinde bulunmaktadır. İlçe’nin isminden de belli olduğu gibi (Kızılca hamam) burası çok eski tarihten bu yana kaplıcalar bölgesi olarak bilinmektedir. Burada ki kaplıcaların, İşletmesini de Kızılcahamam Belediyesi organize etmektedir. Ayrıca bu bölgede Çam otel gibi kendi içerisinde kaplıca hizmeti veren termal otellerde bulunmaktadır.
Kaynak su değeri 86.5 °C dereceye kadar ulaşan kaplıca ’da su, arsenik, bikarbonat, klor ve sodyum gibi birçok bileşenden meydana gelmektedir.
Ankara Kızılcahamam kaplıca suyunun faydaları arasında, sinirsel hastalıklar, kalp ve kan dolaşımı, lumbago, eklem ve kireçlenme rahatsızlıkları, beslenme bozuklukları ve kadın rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etki gösterdiği sağlıkçılar tarafından onaylanmıştır.
3- Ankara Haymana Kaplıcaları
Ankara’daki kaplıcalar denildiğinde Haymana Kaplıcalarını atlamak olmaz. Buradaki kaynak suyu aynı zamanda Türkiye’nin doğal maden suyu kaynağıdır. Ankara’nın güneydoğusu, Gölbaşı ilçesine yakın bir yerde konumlanan Haymana Kaplıcaları, şehir merkezine 71 km mesafede. Burada termal oteller kaplıca hizmeti vermektedirler. Kaplıca bölgesinde; Merkez (belediye) kaplıcası ve termal otel kaplıcaları olmak üzere farklı hizmet seçenekleri bulunuyor.
Kaynak su sıcaklığı 60.5 °C derece civarında olan termal su, birçok derde de deva olmaktadır. Başta deri, kalp, nevralji gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen Haymana Kaplıcaları, özelliklerini say say bitmez. Özellikle Kızılcahamam ile Ankara’da en çok ziyaret edilen kaplıcadır.
4- Ankara Çubuk Melikşah Kaplıcası
İsminden de belli olduğu gibi tarihi bir kaplıcadır. Çubuk denildiği zaman akla gelen isimlerin başında olan Timur, bu kaplıcayı kızı Melikşah adına yaptırmıştır.
Ankara, Çubuk ilçesine yaklaşık 20 km mesafede olan kaplıca, Timur’un komutanlarından Esenboğa ismi verilen, Esenboğa havalimanına da 4 km mesafededir. Burada ayrıca 2 adet olimpik yüzme havuzu da bulunmaktadır.
Aynı anda bin kişiye kadar hizmet veren Termal suyun derecesi 38 derecedir. Günümüzde popülerliğini yitirmiş Ankara kaplıcaları arasındadır.
5- Ankara Ayaş Kaplıcaları
Konumuzun başında anlattığımız tarihi bin yıl önceye dayanan Ayaş termal kaplıcaları, birçok Anadolu medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Tarihte ünlü isimler bile buraya gelip yıkanmışlar ve şifalı suyun olumlu etkilerinden faydalanmışlardır.
Ayaş içmeceleri olarak da bilenen Kaplıca, Ankara’ya 78 km Ayaş merkeze 23 km mesafede bulunuyor. Türkiye’de 1892 yılında restore edilerek hizmete açılan kaplıcalar neredeyse tüm hastalıklara iyi gelmektedir.
T.C Sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlı olan Ayaş Kaplıcaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, temiz havası ve uzman kadrosuyla 126 yıldır kaplıca tedavi hizmeti vermektedir.
Kaplıca doğal termal suyunun içilmesinin de birçok faydası olduğu bilinen Ayaş Kaplıcalarında, birçok devlet erkanı bu sudan içmiş hatta gazetelere de konu edinmiştir.
Kaplıcaya girerken nelere dikkat edilmeli?
- Kaplıcalara girmeden önce aç veya tok olmamanız gerekiyor. Ortalama 2 saat öncesinde birşeyler yemiş olmanız önemli. Ayrıca ter ile vücudunuz su kaybedeceği için kaplıcalara girmeden bol su içmeyi unutmayın.
- Termal suyun sıcaklığı 42°C üstünde olmamasına dikkat edin. Kaynar suyun vücutta yanık oluşma ihtimali oluyor.
- Termal havuza girince maksimum 10 dk hareketsiz şekilde durun. Gün içerisinde 3 kere termal havuza girebilirsiniz. Termal suda egzersiz yapmak için fizyoterapistlerden destek alın. Kendi bildiğinize yapacağınız hareketlerin faydasından çok zararı olabilir.
- T.C Sağlık Bakanlığı onaylı kaplıcalara gitmeye özen gösteriniz. Kaplıca içerisinde acil müdahale ekibinin olduğuna emin olunuz.
- Kaplıca dan çıktıktan sonra kendinizi iyi koruyun. Vücut dinlenmiş bir şekilde çıkacağı için soğuk hava akımına maruz kalmanız tutulmaya veya üşütmeye yol açabilir.
♥ Termal tatile giderken yanınızda bulundurmanız gereken malzemeler listesi için tıklayın.