İtalya’nın başkenti Roma özellikle ilk kez yurt dışına gidecek turistler başta olmak üzere gezginlerin en yoğun ilgi gösterdiği turizm merkezlerinin başında geliyor. Roma’da gezilecek yerler, araması Avrupa turu yapacak turistler için en çok aranan kelime oldu. Gezginler haklı olarak Avrupa’nın köklü medeniyeti Roma’nın gezilecek yerlerini merak etmekte.
3 bin yıllık tarihe sahip Roma, Batı kültürünün temelini oluşturan şehirlerden şüphesiz en popüleri. Roma, tarihte dünyanın en güçlü imparatorluğu olan Roma İmparatorluğu’nun merkeziydi. Aynı zamanda kültür ve medeniyetin başkenti konumundaydı.
Roma gezilecek yerler, konusundaki zenginliği, birbirinden önemli ve değerli kilise ve antik yapıları, müze ve sanat galerileri, tarihi meydan ve sokakları ile 2-3 günlük tatil planlayan gezginlere çok keyifli olanaklar sunuyor. Üstelik gezilecek yerler kadar yeme içme ve alışveriş konusundaki imkanları da şehri unutulmaz bir tatil için merkezi bir noktaya getiriyor.
Roma’da Gezilecek Yerler Listesi
Roma’yı ilk defa ziyaret edecekler için Hop on-Hop off otobüsler uygun bir seçenek. Eğer bir Avrupa şehrini ziyaret ediyorsanız bu otobüsleri ilk 1 ya da 2 gün kullanın. Şehrin dokusu ve görülmesi gereken yerleriyle ilgili hızlıca genel bir bilgiye sahip olmak açısından da önemli.
Roma’yı ziyaret etmek için en güzel zamanın Mayıs ya da Eylül ayları olduğunu hatırlatayım. Turist yoğunluğunun nispeten azaldığı aylarda hava da çok sıcak olmuyor.
1- Kolezyum ve Konstantin Kemeri
Roma’nın en önemli simgesi konumundaki Kolezyum‘un inşası, M.S. 72 yılında başlamış. Yapının eskiden ne kadar kudretli olduğunu boyutlarına bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü 188 metre uzunluğa ve 156 metre genişliğe sahip.
Kolezyum mimari açıdan zamanının o kadar ötesindeymiş ki içinde bazen gemilerin kullanıldığı oyunlar düzenlenmiş.
Flavianus Amfitiyatro ismiyle de tanınan yapı, günümüzde gladyatör dövüşleriyle anılıyor. Ancak 450 yıl boyunca burası sadece, imparatorluğun farklı bölgelerinden ün, para ve özgürlük için gelen gladyatörlerin birbirleri arasındaki kanlı mücadelelere sahne olmamış. İmparatorlar, halk üzerindeki güçlerini pekiştirmek için yaratıcılık sınırlarını zorlayan etkinliklere imza atmış.
Kolezyum Gezinizde Uzun Kuyruklara Dikkat Edin!
Roma tatiliniz yoğun sezona denk gelecekse Kolezyum’a girişte uzun süre kuyrukta beklemek durumunda kalabilirsiniz. Bu durumdan kaçınmak için şehrin indirim kartı olan ve Kolezyum girişinde de kullanabileceğiniz Roma Pass kartı satın alabilirsiniz.
Kolezyum Bileti Satın Alın!
Eğer şehir genelinde çok fazla müze vb gezmeyecek, ulaşımdan yararlanmayacak, kısaca indirim kartı almaya değecek çok şey yapmayacaksanız sadece bu yapıyı ziyaret etmek için Kolezyum bileti satın alabilirsiniz.
Roma Pass Kartı ile Önceden Rezervasyon Yaptırın!
Yalnız Roma Pass kartı satın alıp Kolezyum’u ziyaret etmeyi planlıyorsanız resmi site üzerinden ziyaret planladığınız gün ve saate rezervasyon yapmayı unutmayın. Saat seçiminden sonra size ayrılan bölümden sıra beklemeden giriş yapabilirsiniz.
2-Roma Gezilecek Yerler: Roma Forumu
Roma İmparatorluğu’nun ticaret merkezi konumunda olan Roma Forumu, günümüzde tam bir cazibe noktası. Kolezyum’un yakınında bulunan Roma Forumu, içinde birçok tapınağı ve idare yapı bulunduruyor. Mesela Romulus Tapınağı ya da politikacıların konuşma yaptığı Rostra gibi yerler Roma Forumu’nda bulunmakta.
Roma Forumu içerisinde bulunanlar;
- Septimus Severus Zafer Takı
- Vesta Tapınağı ve Vesta Bakireleri Evi
- Curia
- Kastor ve Polluks Tapınağı
- Titus Zafer Takı
- Satürn Tapınağı
- Antoninus ve Faustina Tapınağı
3-Pantheon
“Tüm Tanrıların Tapınağı” olarak nitelendirilen tarihi yapı, 118-125 yılları arasında inşa edilmiş. Siz sormadan ben söyleyeyim. Bu harika yapının inşasını, Anadolu’da da onlarca eser yaptırmış olan İmparator Hadrian istemiş.
Pantheon’u özgün kılan detayların başında dev boyutlu kubbesi geliyor. Yapının bu kısmının inşası esnasında volkanik kül kullanılmış. Bu sayede binlerce yıldır başta depremler olmak üzere yıkıcı felaketlerden zarar görmemiş.
Pantheon’u gezerken hükümdarlara, sanatçılara ve mimarlara ait çok sayıda mezar görebilirsiniz. Hatta kiliseye dönüştürülmesinin ardından eklenmiş hayranlık uyandırıcı birçok detayla karşılaşabilirsiniz.
Not: Pantheon’u gezmek için Cumartesi, Pazar ve tatil günleri artık rezervasyon şartı gerekiyor. Resmi siteden rezervasyon bilgilerini öğrenebilirsiniz.
4-Vatikan
Vatikan, Hıristiyanlığın Katolik mezhebinin yönetim merkezi. Vatikan, Roma şehir merkezinin oldukça yakınında bulunan ve papaların ikamet ettiği Katolik Kilisesinin merkezi olan, küçük bir devlet. Dünyaca ünlü, eşsiz katedral, müze ve heykellere ev sahipliği yapıyor.
Roma şehir sınırları içresinde etrafına çekilmiş yüksek duvarlarla ondan ayrılıyor. Turist yoğunluğu nedeniyle gün içinde nüfusunu ikiye katlayan Vatikan, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi.
Roma gezisinin en önemli noktalarından biri olan Vatikan’da mutlaka görmeniz gereken yerler:
Aziz Petrus Meydanı, Bernini tarafından 1656-1667 yılları arasında yaptırılmış.
Aziz Petrus Bazilikası Michelangelo’nun ünlü La Pietà’sına ev sahipliği yapan, Roma’nın en büyük 4 bazilikasından biri.
Vatikan Müzeleri dünyanın en önemli sanat koleksiyonunun yer aldığı toplam 54 galeriden meydana geliyor. Bu kompleksin içerisindeki Michelangelo’nun muhteşem freskleri ile ünlü Sistine Şapeli.
Vatikan Bahçeleri, Rönesans ile Barok tarzı birçok çeşme ve heykelle bezeli, büyük bitki çeşitliliğine sahip.
5- İspanyol Merdivenleri
Roma’nın en görülmesi gereken yeri neresi? diye sorarsanız, gidenlerin de bileceği gibi bu yer şüphesiz İspanyol Merdivenleri olacaktır.
Aşk Çeşmesi’ne yaklaşık 10 dakika uzaklıktaki merdivenler, adını yakınındaki İspanyol Elçiliği’nden almış. 1723-1726 yılları arasındaki yapımı gerçekleştirilen merdivenler sayesinde üst kısmındaki Trinita dei Monti Kilisesi’ne kolay ulaşım amaçlanmış.
Lakin günümüzde çevresinin tarihi dokusu da işin içine eklenince her gezginin uğramak için can attıkları bir çekim merkezi haline gelmiş.
Merdivenden aşağı doğru ilerlerseniz, kayık şeklinde tasarlanmış Fontana della Barcaccia’yı yakından görebilirsiniz. Kalabalığı takip ettiğinizde ise birkaç dakikada Via Condotti’ye ulaşabilirsiniz.
6-Aziz Petrus Meydanı
Aziz Petrus Meydanı, Papa VIII. Alexander için 1656-1667 yılları arasında inşa edilmiş. Tabii bu süreç içerisinde sık sık Vatikan’ın müdahaleleri olmuş. Buna rağmen başlıkta da vurguladığım gibi ortaya harika bir yapıt çıkmış.
Aziz Petrus’un adını taşıyan meydanın iki yanında birer tane çeşme bulunuyor. Sol taraftaki çeşme, bizzat Bernini tarafından tasarlanmış.
Diğeri ise Domenico Fontana imzası taşıyor. Ortadaki hayranlık uyandırıcı dikilitaş ise İskenderiye’den binbir zahmetle getirilmiş. Eserin kökenleri M.Ö. I. yüzyıla uzanıyor.
Aziz Petrus Meydanı, özellikle yılbaşında kültürel açıdan epey ilgi çekici görüntülere ev sahipliği yapıyor. Papa’nın konuşma yaptığı yer olarak da bilinen meydan, Papa konuşma yapacağı zamanlarda Katolikler burada adeta izdiham oluşturuyor.
7-Domus Aurea: Altın Saray
M.S. 64 yılında, Roma’nın seçkinlerinin mülklerini kaybetmelerine neden olan korkunç bir yangın felaketi yaşanmış. Ancak bu durum, sanat tutkunu ve çılgınlıkta sınır tanımayan İmparator Neron’a hayalini kurduğu saraya sahip olma fırsatı sunmuş. Böylece ortaya Domus Aurea ya da dilimizdeki karşılığı ile Altın Saray çıkmış.
Not: Saray kalıntılarının bulunduğu bölge, yalnızca hafta sonları ziyarete açık tutuluyor. Bu nedenle rezervasyonu son dakikaya bırakmamakta yarar var.
8- Via dei Condotti
İspanyol Merdivenleri’ne arkanızı verip tam karşıya baktığınızda girişini göreceğiniz cadde, Roma’nın moda merkezi statüsünde. Baştan belirtmek gerekirse caddedeki perakende satış mağazaları ağırlıklı olarak lüks kitleye hitap ediyor.
9- Santa Maria Maggiore Bazilikası
Roma’da gezilecek yerler denildiği zaman akla gelen yerler arasında en meşhuru, şehrin en büyük bazilikalarından biri olan Santa Maria Maggiore Bazilikası. Farklı mimari tarzlar ile tasarlanmış bazilika, 5. yy’dan itibaren restore edilerek genişletilmiş. Bu da bazilikaya zengin mimari özellikler kazandırmış.
Bazilikanın içi kesinlikle nefes kesici. Yapı hakkında o kadar fazla detay var ki içeri girmeden önce kesinlikle bir rehber kitapçık edin. Santa Maria Maggiore Bazilikası ulaşımı için otobüs ve metrobüsleri kullanman yeterli. Termini durağında inebilirsin.
Bazilika ne demek: Bazilika, çeşitli dönem yapılarında karşılaşılan bir plan tipi. Hristiyanlık öncesi yapılarda dini niteliği olmayan bir toplanma yeri özelliği gösterirken Erken Hristiyan ve Orta Çağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan, galerili veya galerisiz kilise anlamında kullanılmış bölgelere verilen isimdir.
Roma Gezi Rehberi
Roma’da Ne Yenir? İşte Roma’nın meşhur yiyecekleri
Roma’ya kadar gelmişken ve Roma’yı gezerken acıkacağımızı düşünürsek, bir diğer önemli soru Roma’da ne yenir? Ve Roma’nın meşhur yemekleri oluyor. İtalyan yemek kültürü ele alındığında Roma’yı ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekiyor. Zira şehir bu konuda hem güneyden hem de kuzeyden etkilenmiş.
Asıl çeşitliliği ise farklı etnik kökenlere sahip sakinleri sayesinde edinmiş. Haliyle Roma’da tatil yaparken damak tadınıza uygun lezzetleri kolaylıkla bulabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Roma’nın en popüler lezzetlerinden bazıları:
- Panini
- Suppli
- Mortazza
- Trapizzino
- Tigelle
- Pizza
- Makarna (Pasta)
- Risotto
- Minestrone Çorbası
- Enginar Kızartması
- Saltimbocca Alla Romana
- Dondurma (Gelato)
- Tiramisu
Roma’da Nerede Alışveriş Yapılır? Roma Alışveriş Mekanları
Roma’da belirli bir süre tatil yaptıktan sonra eli boş geri dönmek olmaz diyorsanız, nerede alışveriş yapılır cevabını verelim. İtalya’nın başkenti Roma, pek çok konuda olduğu gibi alışverişte de sunduğu seçeneklerle ziyaretçilerini oldukça mutlu ediyor.
Alışveriş için, öncelikle Via Condotti, Via del Corso gibi caddeler dışında Via Frattina, Via del Governo Vecchio ve Via dei Coronari üzerindeki butikleri dolaşabilirsiniz.
Yerel halkın alışveriş alışkanlıklarını tanımak, uygun fiyatlı ürünler bulmak için Monti Bölgesi’ndeki mekânları gezebilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu bölgeler, alışveriş merkezi açısından da oldukça yeterliler.
Yerel kültürden izler taşıyan eşyaların peşine düşmeyi seviyorsanız aşağıda listelediğimiz Roma sokak pazarlarını ziyaret edebilirsiniz.
- Borghetto Flaminio Market
- Porta Portese Market
- Fontanella Borghese Market
- La Soffitta Sotto
- San Cosimato Market
Roma’da Akşam Gezilecek Yerler
Roma’da gündüz saatleri gezilecek yerlerle meşgul olunduğundan tam bir koşuşturma içerisinde geçiyor. Ama tecrübeli gezginler gezme konusunu biraz daha ağırdan alıp enerjilerini bir bölümünü akşam saatlerine ayırmayı tercih ediyor.
Siz de onlar gibi yapıp kentin en keyifli anlarına tanıklık etmek isterseniz şu yerleri içeren mini bir liste oluşturabilirsiniz.
- Keyifli bir akşam yemeği için Trastevere
- Farklı havayı solumak için İspanyol Merdivenleri ve çevresi
- Eğlenmek için Campo dei Flori
Roma’da Gezilecek Yerlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Roma’da gezilecek yerler konusunda sıkça sorulan bazı sorular…
Roma’da mutlaka görülmesi gereken yerler hangileri?
Kolezyum, Pantheon, Trevi Çeşmesi, Navona Meydanı, İspanyol Merdivenleri ve zamanı olanlar için Vatikan Müzeleri Roma’da gezip görülmesi gereken en önemli yerler.
Roma’da ücretsiz gezilecek yerler nereler?
Şehrin en önemli simge yapısı olan Pantheon’u ile Navona Meydanı, İspanyol Merdivenleri, Villa Borghese, Campo dei Fiori, Trastevere Bölgesi, Venezia ve Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı ile Aziz Petrus Bazilikası ücretsiz gezebilirsiniz.
Roma’daki en ünlü müzeler hangileri?
Şüphesiz Vatikan Müzesi şehirdeki en önemli müze. Bunun yanında vakti olan gezginler Borghese Galerisi ile Ulusal Modern Sanat Galerisi’ni gezebilirler.
Roma’da nerede kalınır?
Eğer havaalanından merkeze rahat gidip geleyim, şehir içi ulaşımım da kolay olsun derseniz Termini İstasyonu çevresini seçin. Eğer gezilecek yerlere yürüme mesafesinde konaklamak istiyorum derseniz de Centro Storico ya da Rione I Monti Bölgesi’ni öneririm.
Roma’da kaç gün kalmalı?
Bana göre Roma’ya en az 2 tam gün ayrılmalı. Eğer Vatikan Müzeleri de gezilmek istenirse süre 3 güne arttırılabilir.
Roma’ya ne zaman gitmeli?
Roma dünyanın en ünlü turizm şehri, bu yüzden yılın her anı kalabalık. Ama keyifle gezmek isterseniz bahar ayları ya da yazı tercih edebilirsiniz. Tabi seçeceğiniz döneme göre kalabalıklar artacaktır.
Roma Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
Fiumicino Havaalanı’ndan merkeze giderken Leonardo Express treni, Terravision otobüsü ya da taksi tercih edilebilir. Ciampino Havalimanı’nı kullanacaksanız da yine Terravision Otobüsü, SIT Bus Shuttle ya da taksiyi tercih edebilirsiniz.
*Yazımızda bulamadığınız, Roma’da gezilip görülmesi gereken farklı yerler olduğunu düşünüyorsanız bunları bize yorum kısmından yazarak listemizin genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz ?