bakude-gezilecek-yerler

Bakü’de Gezilecek Yerler, Görülmesi Gereken 24 Yer!

Azerbaycan Başkenti Bakü'de gezilecek yerler listemizi, Bakü gezinizde referans edinebilirsiniz.

service

İki Devlet tek millet, Türkiye’nin kardeş ülkesi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gezilecek yerler, Bakü’ye giden veya gitme planı olan vatandaşlar tarafından aratılıyor. Meşhur Hazar Denizi’nin batısına kurulmuş şehir Bakü, gezilecek yerler açısından tarihi yapılarıyla ünlü. Arap, Osmanlı ve Rus egemenliğinin izlerini taşıyan Bakü Tarihi, Zerdüştler’in bölgeye verdikleri önem ile kentin kültürel anlamda gelişmesi arasında ilişki kuruluyor.

Bilindiği üzere Petrol kaynakları bol olan Bakü’nün bağımsızlığından sonra yapılmış, çağdaş mimari unsurları şehire ayrı bir hava katmakta. Şimdi gelelim Bakü’de gezilecek yerler ve eğlenilecek yerler neresi? cevabına…

Bakü’de Gezilecek Yerler Listesi

Kafkasların en merkezi ve meşhur kenti olan Bakü’de gezilecek yerler çoğunlukla şehir merkezinde bulunuyor. Şehrin tarihini şehir merkezini yürüyerek rahatça dolaşabilir bölge içerisinde ulaşımınızı metro, otobüs veya minibüsleri tercih edebilirsiniz.

İçeri Şehir

baku-de-gezilecek-yerler

UNESCO Dünya mirası listesinde bulunan İçeri Şehir, 2003 yılında tehlike altında ki tarihi miraslar arasına alınmıştır. İçeri Şehir, paleolistik dönemden bu yana yerleşim şehri olarak konumlanmıştır. Burası azeri halkının dilinde Eski şehir olarak geçiyor. Sirvanşahlar sarayı ve tarihi kız kulesi de bu bölgededir.

Şirvanşahlar Sarayı

baku-de-gezilecek-yerler

İçeri Şehir yani Eski şehir de bulunan Şirvanşahlar Sarayı 2000 yılında UNESCO dünya mirası listesine girmiştir. Surlar arasında bulunan bu yapı 1964 yılından bu yana müze olarak faaliyet göstermektedir. Şirvanşahlar hanedanının Şahı olarak bilinen İbrahim Halilullah tarafından 15. yüzyılda yaptırılan yapı, dönemin şahlarına ışık tutuyor. Burada ki müzede şahların özel hayatında kullandığı eşyalardan tarihi araç gereçlere kadar birçok eseri görebilirsiniz. Şirvanşahlar Sarayı aynı zamanda Çin Camii yakınında bulunuyor. Buraya gelmişken Çin Camii ve Kız kalesini de gezebilirsiniz.

Kız Kalesi

Eski bir tapınak olduğu bilinen, yaklaşık 27 metre yükseklikte Kız Kalesi on ikinci yüzyılda inşa edilmiş. Tarihi kule, 18. yüzyılda deniz feneri olarak kullanılmış ve İçeri Şehri’nin güneydoğusunda ki yapı, günümüzde mağazaların, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu bir yer. Aynı zamanda dönemsel sergilerde burada kuruluyor.

baku-de-gezilecek-yerler

Her yıl nevruz bayramının kutlanan kız kulesi bölgesi, mimari açıdan gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Kız Kalesinin en üst katına çıkabilir, kenti ve sahil limanını izleyebilir, Eski Şehir’in tarihi yapılarını görebilirsiniz. Burada fotoğraf çekinmek de güzel bir hatıra olacaktır.

Ateşgah

baku-de-gezilecek-yerler

Diğer adıyla Ateş Mabedi olarak bilinen Ateşgah, tarihi süreçte Zerdüştlük dininin yoğun olarak yaşandığı bir yerdir. Zerdüştlerin ibadet yeri olarak kullandığı Ateşgah, dünya üzerinde ki üç mecusi ibadethaneden biridir. Bakü şehir merkezine 30 km mesafede bulunan Ateşgah, kentte dikkat çeken yerlerin başında gelmektedir.

Şehitler Hiyabanı

Şehitler Hiyabanı’nda Bakü muharebesinde şehit edilen şanlı Azeri ve Türk askerlerinin mezarları bu şehitlikte bulunmaktadır.

bakude-gezilecek-yerler

15 bin mezarın bulunduğu şehitliğe Osmanlı Ordusu emrindeyken şehit düşmüş 1130 Türk askeri defnedilmiş. Şehitlerin isimlerini 1999’da açılan anıtın üzerinde görebilirsiniz. Şehitler Hiyabanına giderek giderek dönemin şehitlerine bir fatiha okuyabilirsiniz.

Bakü Bulvarı

Bakü sahil şeridine paralel uzanan Bakü Bulvarı, 1909 yılında açılmış. Geçtiğimiz yüzyılın başında Bakü’de yaşamış petrol tacirlerinin ikametgâh olarak seçtiği bölge daha sonra Deniz Kenarı Milli Parkı olarak adlandırılarak koruma altına alınmış.

Denizin doldurulmasıyla oluşturulmuş bulvar, bağımsızlığın kazanılmasından sonra genişletilerek müzelerin, anıtların, eğlence merkezlerinin bulunduğu bir cazibe merkezi haline getirilmiş.

Nizamı Caddesi

Alışveriş tutkunlarının Bakü gezilecek yerler listelerinde özel bir yeri olan caddeye Azeri şair Nizami Ganjavi’nin adı verilmiş. Araç trafiğine kapalı durumdaki 3,5 kilometrelik cadde üzerinde alışveriş yapabileceğiniz mağazaların yanı sıra tarihi değere sahip birçok yapı bulunuyor.

Kent merkezini batı-doğu düzleminde kesen yaya yolu, akşam ışıklandırması sayesinde fotoğraf çekmeyi seven tatilciler için ideal atmosfere sahip oluyor.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’in tasarımını yaptığı Haydar Aliyev Kültür Merkezi‘nin, inşasına 2007 yılında başlanmış ve 2012 yılında tamamlanarak hizmete açılmış.

Detay tasarımında Saffet Kaya Bekiroğlu’nun imzasını taşıyan bina, kısa tarihine rağmen dış görüntüsü ve iç kısmında barındırdığı özgünlük sayesinde Bakü’ye gelen gezginlerin mutlaka görmek istedikleri bir mekân haline gelmiş.

Haydar Aliyev’in doğumunun 89. yıl dönümünde açılan binada konser salonları, sanat galerileri, müze ve kütüphane bulunuyor.

Azerbaycan Halı Müzesi

Azerbaycan deyince akla direk Azerbaycan Halısı gelmektedir. Azerbaycan Halı Müzesi, halıcı ve ressam Letif Kerimov’un önderliğinde 1967 yılında kurulmuş.

bakude-gezilecek-yerler

2014 yılında Bakü Bulvarı’nın devamı niteliğindeki Mikayil Hüseynov Caddesi’nde inşa edilen yeni binasına taşınan müzede 6 binin üzerinde halı sergileniyor.

Kronolojik sıraya ve üretildiği bölgeye göre sıralanmış halılar arasında ortaçağdan geçtiğimiz yüzyıla kadar Azerbaycan’ın farklı bölgelerinden toplanan örnekler bulunuyor.

Devlet Bayrağı Meydanı

Azerbaycan halkının ülke bayrağının ve birçok çeşitte mozolelerin bulunduğu bu yer şehir merkezinde bulunuyor. Buradaki bayrak ise Guinness rekorlar kitabına girmeye hak kazanmıştır. Aynı zamanda 162 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Aynı zamanda devlet ve Azerbaycan halkının içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olması sebebiyle ülkenin birlik beraberliğini hissedebilmek adına herkesin bu meydana gezilerinde gitmesini öneririz.

Alev Kuleleri

Bakü’de gezilecek yerler listemizde, Bakü’nün en yüksek yapıları sayılan  Alev Kuleleri, konut ve otel olarak kullanılan 3 yapıdan oluşuyor. İnşasına 2007 yılında başlanan ve 2013’te tamamlanan yapı için 350 milyon dolar civarında harcama yapılmış.

Bakü’nün simgeleri arasında sayılan yapının en önemli özelliği 10 bin LED armatürle kaplanmış dış yüzeyinin akşam oluşturduğu ve kulelerin adının kaynağı olan muhteşem görüntüsü.

Bakü’de Gezilecek Diğer Yerler

Bakü gezilecek yerler listenize ilk etapta ekleyebileceğiniz gezi noktaları kısaca bu şekilde. Eğer Bakü seyahatinizde zaman sorununuz yoksa gezi listenize şu yerleri de ekleyebilirsiniz:

Kristal Salon

Apşeron Yarımadası

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi

Bibiheybet Camii

Çeşme Meydanı

Minyatür Kitap Müzesi

Azeri Ulusal Kıyafet Müzesi

Bakü Hayvanat Bahçesi

Bakü Televizyon Kulesi

Park Bulvar, Targovi Caddesi

Taza Pir Camii

Teze Bazaar

Ulusal Bilim Müzesi ve Uluslararası Mugam Merkezi

*Yazımızda bulamadığınız, Bakü’de gezilip görülmesi gereken farklı yerler olduğunu düşünüyorsanız bunları bize yorum kısmından yazarak listemizin genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz ?

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!